Nærvær Tid

Kan vi ikke bare legge bort den jævla smartphonen?

By on 28. januar 2015

Hva var det første du gjorde da du våknet i dag tidlig? Sjekket du mailen? Scrollet du Facebook? Da jeg for en stund siden var på konsert med Ida Jenshus, fortalte hun at hun tidligere hadde gjort nettopp dette, men at hun nå var skikkelig lei. «Kan vi ikke bare leve her og nå, og legge fra oss den jævla smartphonen?» spurte hun oss publikummere.

Jeg har tidligere skrevet om tidsbruk og det å være tilstede der jeg er, sett i forhold til bruk av smartphone og sosiale medier. Selv jobber jeg med digitale og sosiale medier til daglig, men jeg er likevel opptatt av balansen når det gjelder dette.

Dårlig nattesøvn, rynker og tecknech

Nå er jeg i mammaperm og må innrømme at jeg tar meg selv i å chille på både Facebook, Instagram og SnapChat mens jeg ammer. Og med appen storytel kan jeg høre på herlige lydbøker mens jeg triller på minstemann, og mens jeg nattammer. Det eneste problemet er at jeg da hele tiden er tilgjengelig på turene mine, og at jeg har smartphonen på soverommet om natta, noe som i følge forskningen gjør at jeg får dårligere nattesøvn, rynker og techneck.

Logg av

Thomas Moen og Lars Bratberg gir nå ut en bok om digital balanse; Logg av. Flere og flere søker å finne balansen mellom det å være tilstede og bruk av ny teknologi.

Jeg og min kjære har snakket mye om dette, og har i perioder vært flinke til å legge smartphonene lydløse på kjøkkenet. Da er det lov å gå å sjekke innimellom, men ikke ta dem med seg.

Imidlertid sklir dette til tider ut. I det siste har jeg begynt å legge telefonen på vaskerommet, slik at det skal bli enda en barriere for å «drive med telefonen», som fireåringen sier.

Jeg har også blitt mer bevisst på å:

  • Tvinge meg selv til å ikke sjekke telefonen når jeg eksempelvis står i kaffekø, eller når den jeg er sammen med på restaurant må på toalettet.
  • Med vilje la telefonen ligge lydløs i veska når jeg har en avtale. For før i tida (nå høres jeg litt gammel ut) var jo en avtale en avtale. Det bør det fortsatt være!
  • Si at jeg ikke tror på dem når venninner/kolleger begynner å taste på telefonen sin mens jeg snakker; «jeg hører hva du sier, altså».
  • La telefonen ligge hjemme når jeg/vi er ute med barna, og heller ta med et godt gammeldags fotoapperat for å fange øyeblikkene.
  • Har jeg tid til å scrolle Facebook, har jeg også tid til meditasjon og yoga. Før jeg gikk ut i mammapermisjon brukte jeg de 20 minuttene hver vei på båten til å meditere, så lenge jeg ikke møtte noen kjente. Og det er godt å se at det faktisk er noen som dagdrømmer, leser bok eller spiller kort der også.
  • Da jeg var i New York for en stund tilbake, fikk jeg høre om en ny trend; venner som går på restaurant sammen, må pent la smartphonene ligge i veska under måltidet. Den første som tar opp mobilen, må betale hele regningen. Hmm, effektivt!

Hvordan tror du det blir fremover? Er mottrenden kommet for å bli? Blir den enda større? Hva med den oppvoksende generasjonen?

Min sønn på 16 sover, spiser, chiller, gjør lekser og trener med telefonen. Han og vennene hans multitasker så det holder…. Hele gjengen kan sitte og se på film mens de chatter på hver sin telefon. «Det er verdt det og det er dritviktig. Jeg holder kontakten med folk og blir oppdatert på det som skjer i verden», sier arveprinsen når jeg spør ham om hva han syns om eget tidsbruk.

smartphones11

Kommer denne gjengen noen gang til å bli lei av smartphonene sine? Bilde er lånt av Elias med venner.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Hugsmia - Mayka Brevik

Hugsmia er ei smie for modige og energiske bedriftsleiarar som ynskjer seg tid til det viktigaste, slik som nye kreative prosjekt, hobbyar og relasjoner. Hugsmia smir og slagkraftig kommunikasjon for hjarteprosjekta til desse bedriftsleiarane. I smia møter du meg, Mayka Brevik, kommunikasjonsrådgjevar og eksperimentell katalysator med sans for komplekse prosjekt. Bloggen dreier seg om mi eiga reise, for å få tid til det viktigaste, og slik oppnå livskvalitet. For tida går noko av smedarbeidet ut på å leggje om bloggen til nynorsk.

Følg meg!

Legg inn din epost-adresse, så sender jeg deg en varsling når jeg legger ut nye blogginnlegg.

Bli med blant 15 andre abonnenter

Kategorier
Blogglisten
Blogglisten hits