Hugsmia
Eventyret Livskvalitet Natur Nærvær Tid

Slik er det å flytte til fjells

By on 6. september 2017

(Hugsmia driv for tida med omsetjing frå bokmål til til nynorsk).

Noen uker har gått siden vi flyttet inn her i vårt lille krypinn på fjellet. Vi har ordnet og ryddet, det er koselig her nå, spesielt på kveldene når stearinlysene er tent og regnet pisker mot vinduene. Vi har kjøpt oss en vakker tomt, men bor foreløpig i en leid leilighet med tre soverom og en stor badstu. Badstua får vi imidlertid ikke brukt, den er full av klær og utstyr. Det går helt fint å bo tettere enn vi har gjort de siste årene, jeg merker at det ikke er så farlig hvordan jeg bor, bare jeg får være sammen med de aller viktigste.

“Pass deg, så du ikkji tråkka ned nokon”

Jeg finner fortsatt hverken boblejakka mi, favorittullgenseren, det store fatet eller potetgullbolla. Det ligger nok fortsatt nedpakket i pappesker på en låve. Kjolene og de høye hælene henger for det meste ubrukt i skapet, selv om jeg slår til innimellom og kler meg opp. For du skal vite, stilen er en helt annen her oppe enn der nede i byen. Jeg har gått til innkjøp av terrengløpesko, ny boblejakke, pulsklokke og to par nye sneakers. Snart er jeg integrert, eller? Mammaene her er superspreke, og de går sporty kledd. I fargerikt turtøy, joggesko, lue, ull og dunjakke. Og første skoledag fikk jeg følgende kommentar av en lokal helt; “Du må passe deg, så du ikkji tråkka ned nokon med dessa høge hælan dine”! Han sa det med et digert og godt smil, da – men jeg skjønte at de splitter nye Acne-bootsene mine nok ikke kommer til å bli så mye brukt fremover. 

Hverdagsantrekk til fjells.

Det nye hverdagsantrekket ser noenlunde sånn ut.

Tid

Tiden går langsommere her oppe på fjellet. Jeg løper ikke lenger mellom alt jeg skal, fra barnehage til jobb, fra båten til trikken, fra møte til møte, fra jobben til butikken. Jeg merker allerede at vi som familie har mye mer tid til hverandre enn hva tilfellet var da livet sentrerte seg omkring Oslo. Fra å bruke litt under to timer hver dag på å forflytte meg til og fra jobb, bruker jeg nå fem minutter til kontoret (ja, du leste riktig-jeg har fått meg kontor på Hemsedal Veksthus, og sitter der halve uka). Skolen og barnehagen ligger kun fem minutter å kjøre fra der vi bor, og på samme sted, så vi kan levere og hente begge barna samtidig. De er sammen i skolegården når det er friminutt og utetid, det er så fint at de kan ha hverandre i nærheten når vi ikke er der. Etter skole – og barnehagetid kan vi dra på fjelltur, om vi ønsker det. Grille litt. Det er fortsatt tid. Eller hva med en overnatting ute?

Sove ute

7-åringen elsker å sove ute.

I aktivitet

I likhet med mammaene, er også fedrene og barna spreke her i Hemsedal. Barna er i aktivitet, det er sykkel, sparkesykler, idrett, fjell og friluftsliv som gjelder. Jeg fikk hakeslepp første gang jeg så nabogutten på 8 år plutselig ta baklengs salto mens han stod på plenen. Leug og mjuk, altså! I tillegg til at Linus skal begynne på frikjøring/jibbe-trening, har han begynt på fotball her, og spiller fotball i alle ledige øyeblikk på skole og på SFO (han har også vært med på fotballcup, og scorte da 22 mål!) Ja, når han ikke spikker, har sløyd eller sender opp raketter, da. For det er de driver med på SFO her. Selv har jeg begynt å løpe med en tidligere langrennsløper, vi kjenner hverandre fra skimiljøet i ungdommen. Hun har som meg, flyttet tilbake til fjellet, etter flere år i byen. I tillegg har jeg hørt rykter på bygda om at det skal startes opp et asthanga yoga-studio her, og det er jo helt fantastisk, nå som jeg smått om senn kan vende tilbake til yogaen! Og mannen, spør du? Jo, han har fått seg jobb som prosjektleder i Hallinghelse, og virker storfornøyd. 

Trening ute

Her oppe blir vi spretne, leuge og mjuke, skal jeg si deg!

Frihet

Etter å ha jobbet med å finne ut hva mine kjerneverdier er, har jeg kommet til at frihet er en av dem. Og jeg må klype meg i armen, nå styrer jeg dagene mine selv. Jeg kan ta det rolig med barna på morgenkvisten, og hente dem tidlig flere dager i uka for så å heller jobbe litt igjen på kvelden. Siden jeg er min egen sjef, innvilger jeg meg også en blund eller meditasjonsøkt midt på dagen (det syns jeg flere sjefer skulle tenkt på), for å øke min egen produktivitet, kreativitet og effektivitet.

Jeg kan ta meg en fjelltur når som helst, få påfyll og frisk luft før jeg setter i gang igjen med oppgavene mine. Jeg har også fått meg et par fjellturer med mannen min, mens barna har vært på skole og i barnehage (hysj, ikke si det til dem!).

Fri fugl

I tillegg til noen få kunder i Oslo, jobber jeg nå med to Hallingbedrifter, i tillegg til at jeg muligens skal inngå et samarbeid med en tredje.

Jeg får jobbet med det jeg liker best innen kommunikasjonsfaget; nemlig startfasen og planleggingsstadiet. Det å gjøre en situasjonsanalyse, analysere målgruppene gjennom undersøkelser og intervjuer og lage en uslåelig kommunikasjonsstrategi med gode budskap! I tillegg har jeg samtaler med bedriftsledere, både med tanke på utfordringer de har og ikke minst hvordan de kan få tid til det viktigste og finne balansen mellom jobb og fritid.

Imidlertid trenger jeg en tydelig retning – en tydelig nisje. Nå jobber jeg rett og slett for bredt. Dette får jeg hjelp til av gründertrener Torill (hun med det blå håret) i Fjellflyt. I tillegg utdanner jeg meg til Associate Certified Coach, der undervisningen og kollokviene foregår grytidlig om morgenen på zoom.

Det å starte egen bedrift er fantastisk, selv om det selvfølgelig er opp og nedturer, selv om jeg står skikkelig fast innimellom, selv om det er mye å sette seg inn i som ikke er like lystbetont, selv om det krever enorm selvdisiplin og selv om ikke alt går slik jeg planlegger.

Fri som fuglen.

Tenk å kunne ta seg en fjelltur midt på dagen! Fri som fuglen.

Skolestart og barnehagestart

Oppstarten på skolen har vært tøff, syns jeg. Da Linus klamret seg fast til pappaen første skoledag, spurte jeg meg selv hva i huleste vi hadde gjort. Tenk å bryte opp fra et trygt og godt nettverk, fantastiske små venner og et knallbra fotballag på Nesodden. Jeg følte meg slem, og stod der med klump i halsen. Men med fine lærere, SFO-personale og spreke barn, håper vi det går seg til. Selv om miljøet her virker veldig annerledes enn det vi er vant til, jeg kjenner selv at jeg savner varmen og nettverket på Nesodden. 

Motstanden

Noe av det jeg hadde mest motstand mot da vi bestemte oss for å flytte hit, var å møte den såkalte mentaliteten i Hallingdal (med fare for å sette hallingen i bås). Den typiske hallingen er for meg traust, innadvendt, en smule skeptisk og ganske lukka. Det er ikke alltid like enkelt å bli kjent med en halling, og det er ikke alltid like enkelt å legge frem ideer som befinner seg litt utenfor det som er «normalt». For meg som er vant til åpenheten i Oslo og på Nesodden, så jeg for meg en stor overgang. Jeg har fått motstanden min bekreftet ved et par anledninger, og har allerede møtt noen stengte dører. Men noen  hallinger har tatt initiativet, smilt og sagt; “Deg har eg lyst til å bli kjent med!”. I tillegg til hallinger, er det en god del innflyttere her i Hemsedal. Oslo-folk som bor her fordi de elsker fjell og friluftsliv, slik som oss. Og en del folk fra andre steder i Norge og fra andre land (spesielt Sverige og Danmark) befinner seg her også.

Tur og venner

Som du skjønner, litt startvansker, men likevel fint her  oppe på fjellet. Det viktigste for meg er familien, tid, ro, frihet og fjell – og det har jeg nå. Denne helgen hadde jeg besøk av mine kjære venninne og «søster», Kjersti. Hun er forresten forfatter av boka Kjære Mor, som jeg anbefaler på det sterkeste, spesielt hvis du selv er mor ! Neste uke drar jeg til Oslo, for påfyll med venner samt tid med Elias, min eldste sønn. Det blir så fint. Og friheten jeg har nå, gjør at jeg planlegger en ukes jobbetur i løpet av høsten med en nær gründervenninne. Kanskje til et vinslott i Italia, med treningstøy, bøker og mac i bagen.

 

TAGS
RELATED POSTS
Hugsmia - Mayka Brevik

Hugsmia er ei smie for modige og energiske bedriftsleiarar som ynskjer seg tid til det viktigaste, slik som nye kreative prosjekt, hobbyar og relasjoner. Hugsmia smir og slagkraftig kommunikasjon for hjarteprosjekta til desse bedriftsleiarane. I smia møter du meg, Mayka Brevik, kommunikasjonsrådgjevar og eksperimentell katalysator med sans for komplekse prosjekt. Bloggen dreier seg om mi eiga reise, for å få tid til det viktigaste, og slik oppnå livskvalitet. For tida går noko av smedarbeidet ut på å leggje om bloggen til nynorsk.

Følg meg!

Legg inn din epost-adresse, så sender jeg deg en varsling når jeg legger ut nye blogginnlegg.

Bli med blant 16 andre abonnenter

Mest populære innlegg og sider
Kategorier
Blogglisten
Blogglisten hits