mayka123
Coaching Drømmer Mental trening Tilstedeværelse

Å hvile og vokse i en vond situasjon

By on 3. desember 2016

Kanskje står du midt oppe i noe vondt og vanskelig akkurat nå? Kanskje det stormer, lyner og tordner rundt deg? Kanskje er du utbrent? Kanskje står du midt i et samlivsbrudd eller i en konflikt? Kanskje er det nedbemanning på jobben, og du går en usikker fremtid i møte? Kanskje liker du ikke jobben din? Kanskje er du syk? Eller sliter med søvnløshet?

Alle disse situasjonene er slitsomme og vonde å bære på. Du ønsker deg sikkert tilbake til slik det var før, til tider der det meste kjentes fint og godt ut?

“This too, shall pass”
Når du står midt oppe i dette vanskelige, kan det være greit å påminne deg selv om at heller ikke dette vil vare, og at de fleste situasjoner vil kunne løses. For det er nå engang slik at det er ingenting i livet som varer, hverken godt eller vondt. Absolutt alt er i kontinuerlig forandring, og absolutt alt er forgjengelig, noe som kan være både godt og vondt å tenke på. I tillegg kan det hjelpe å huske på at det som oftest kunne vært verre. Mye verre. Det er ikke dermed sagt at det du opplever er en bagatell, men dersom du setter det i verdensmålestokk, får du muligens et annet perspektiv på det hele?

Og selv om det du står i nå, er tungt, kan den vonde opplevelsen bli din beste venn og det beste som har hendt deg. Det du vokser mest på.

Hvorfor måtte dette hende meg?
Når en vanskelig situasjon inntreffer, er den første og største utfordringen kanskje å akseptere nettopp det – at dette faktisk har rammet deg. Kanskje spør du deg selv hvorfor i himmelens navn dette måtte skje, kanskje er du sint på livet og kan ikke fatte denne urettferdigheten? Kanskje skylder du på deg selv, for feil du har gjort? Ok – ta deg tid til å gråte, ta deg tid til å være deppa, trist og sint. Så få det ut. Det er lov å ha negative tanker, så lenge du ikke lar dem kontrollere livet ditt videre.
Og når du har fått rensket opp, kan du velge å akseptere situasjonen, og at livet er akkurat slik det er akkurat nå. Da vil du kunne gi slipp, og dermed få det mye bedre med deg selv enn dersom du skal fortsette å kjempe imot og henge deg på negative tanker. Så finn hvilen der du er, og stå i det.

Du tror det kanskje ikke nå, men du kommer deg opp igjen. Jeg lover deg; det går over!

Du tror det kanskje ikke nå, men du kommer deg opp igjen. Jeg lover deg; det går over!

En kvinne jeg coachet i naturen i høst, la oss kalle henne Lisa, opplevde å møte veggen på sensommeren. Hun la seg tilsynelatende frisk den ene dagen, for ikke å klare å reise seg fra senga den neste. Kroppen hadde sagt stopp, og hun hadde rett og slett mistet kontrollen over sitt eget liv. Da Lisa kom til meg for den første samtalen, var hun totalt energiløs, og hadde store problemer med å akseptere situasjonen. Hun syns det var skremmende at kroppen hadde gått ned for telling, og hun ville ha tilbake livet sitt, nå med en gang! Da samtalen nærmet seg slutten, fant vi ut at det beste hun kunne gjøre for seg selv akkurat nå, var å gå hjem å gråte over situasjonen, og eventuelt se en komedie etterpå.

Da hun kom tilbake neste uke, fortalte hun at hun de siste dagene hadde hatt behov for å bare ligge på sofaen,lese ukeblader og se på TV. Hun kjente på frykten for at dette var en situasjon som kom til å vare for alltid, og at hun aldri kom til å føle seg frisk igjen. Dermed jobbet vi med aksept i denne samtalen. Lisa kom da frem til at hun innerst inne visste at dette ville gå over, at det finnes ting i verden som er mye verre, og at situasjonen ikke er så ille som den først virket som.

Og da hun aksepterte situasjonen, ja, rett og slett hvilte i den, ble det også enklere for henne å være konstruktiv, og se alle mulighetene. Hun brukte naturen mye i denne perioden. Nå er Lisa mye bedre, og forteller at hun har funnet tilbake til den hun er, til livsoppgaven sin, til den hun ønsker å være. Hun har lagt planer for fremtiden, som ikke hadde kommet for dagen hvis hun ikke hadde gått på en smell.

Hvem vet hva den vonde situasjonen du står i vil føre til videre? Kanskje bedre helse, kanskje bedre relasjoner til både deg selv og en partner, kanskje en godt betalt jobb som du til og med vil trives bedre i enn den du har nå?

Kanskje kommer du til å våge mer, fordi du vet at livet er uforutsigbart. Hva tror du?

 

TAGS
RELATED POSTS
Hugsmia - Mayka Brevik

Hugsmia er ei smie for bedriftsleiarar som ynskjer seg tid til det viktigaste. I smia møter du Mayka - kommunikasjonsrådgjevar og eksperimentell katalysator med sans for komplekse prosjekt. Bloggen dreier seg om Mayka si eiga reise, for å få tid til det viktigaste, og slik oppnå livskvalitet. For tida går noko av smedarbeidet ut på å leggje om bloggen til nynorsk.

Følg meg!

Legg inn din epost-adresse, så sender jeg deg en varsling når jeg legger ut nye blogginnlegg.

Bli med blant 13 andre abonnenter

Kategorier
Blogglisten
Blogglisten hits