Indre drivkraft
By on 23. mars 2017

Det er en ny hverdag igjen. Elsker du jobben din? Gjør du det som passer deg best i hele verden? Det som  virkelig er din lidenskap? Det som nesten ikke føles som en jobb?

Finn, og lev ut, ditt ikigai

På øya Okinawa i Japan, lever de lengst på jorda. Forskere i Blue Zones har kommet til at årsaken til dette er at innbyggerne her mener at det viktigste i livet er å finne sitt ikigai, og å leve det ut. Dette kan gi hele syv års forventet lengre levetid, noe du kan lese mer om her. Ikigai handler om din indre drivkraft, det som får deg til å tikke- eller ditt livs hensikt, om du vil. Ditt Ikigai får deg til å ville stå opp om morgenen, fordi du elsker det du gjør. Og kanskje har du funnet ditt Ikigai, men du lever det ikke ut? Det at du ikke lever det ut, kan gjøre at du kjenner på ulike grader av tomhet, utbrenthet og meningsløshet, noe psykiater Carl G. Jung var opptatt av. Som han sa; «Utbrenthet er et adelsmerke, og vitner om at det er en edlere del i deg du ikke lever ut». Denne edlere delen er ditt ikigai.

Det er fort gjort at ditt ikigai forblir en drøm, fordi frykten for alt som kan gå galt en gang i fremtiden kommer inn og skygger over det hele. Det er fort gjort at du, ved å stadig fortelle deg selv historier du tror på, kommer inn i et mønster det er vanskelig å bryte. På den måten får du ikke utfoldet talentene dine, og du kan komme til å slå deg til ro med en situasjon du egentlig ikke er fornøyd med 

Når det handler om jobb og karriere i de coachingsamtalene jeg har ute i skog og mark, dukker ofte hindringer og frykt opp som et tema. Det som står i veien for at den jeg snakker med, kommer i mål med det han eller hun ønsker å få til. Innenfor dette temaet dreier det seg ofte om et ønske om å skifte karriere, om å starte egen bedrift eller om å gjøre noe annet innenfor den organisasjonen personen allerede er ansatt i. Det siste alternativet er selvsagt mindre risikofylt og enklere å gjøre noe med enn de to første. Imidlertid krever alle tre en endringsprosess, at du kommer deg over de tankene som står i veien, og at du holder ut.

Indre drivkraft

Indre drivkraft var noe jeg virkelig så, da jeg for noen år siden var på tur med gauchoen Orlando og hans datter i Andesfjellene. De levde og åndet for naturen.

For det er ofte de samme tankene som dukker opp gang på gang, som mørke skyer på himmelen. Her har jeg samlet noen av de unnskyldningene jeg ofte hører, og som jeg selv også har støttet meg til og trodd på.

Kjenner du deg igjen? Og hvilken av disse er de tre mest fremtredende unnskyldningene hos deg? Fortell meg gjerne om dem!

• Jeg kan ikke det, jeg har et økonomisk ansvar ovenfor familien.
• Jeg har ikke tid, jeg har mer enn nok med full jobb, familie og trening,
• Det kommer aldri til å gå!Det er ikke realistisk.
• Jeg er for gammel, det er for sent.
• Jeg er ikke god nok, jeg har ikke nok kompetanse, og det er for mange konkurrenter der ute.
• Jeg kommer til å mislykkes, jeg er ikke flink nok.
• Jeg vet ikke hva min lidenskap egentlig er.
• Hva kommer andre til å tenke om meg?
• Jeg er for lat, jeg klarer ikke å presse meg selv.

Husk: Mange av dem som nå faktisk lever ut sitt ikigai, har tenkt mange av de samme tankene som deg og trodd på flere av unnskyldningene som er listet opp over. Men de fant likevel sin vei. Det er selvsagt hardt arbeid som kreves når du skal gjøre slike endringer, og det kan ta sin tid.

Men dersom du skal kunne leve ut din indre drivkraft, ditt ikigai, må du ta action. Og du kommer ikke til å angre når du en dag ser tilbake på livet ditt! Det er altså mulig for deg også å finne svarene, løsningene og planen du trenger. Hvordan du kan gjøre det, kan du lese mer om her.

TAGS
RELATED POSTS
Hugsmia - Mayka Brevik

Hugsmia er ei smie for bedriftsleiarar som ynskjer seg tid til det viktigaste. I smia møter du Mayka - kommunikasjonsrådgjevar og eksperimentell katalysator med sans for komplekse prosjekt. Bloggen dreier seg om Mayka si eiga reise, for å få tid til det viktigaste, og slik oppnå livskvalitet. For tida går noko av smedarbeidet ut på å leggje om bloggen til nynorsk.

Følg meg!

Legg inn din epost-adresse, så sender jeg deg en varsling når jeg legger ut nye blogginnlegg.

Bli med blant 13 andre abonnenter

Kategorier
Blogglisten
Blogglisten hits