Coaching Mental trening Tilstedeværelse

Grumpy i dag? Hva med å snu på tanken?

By on 15. oktober 2013

 

«What you tell yourself every day will either lift you up or tear you down», er et ordtak jeg  har sansen for, og som jeg forsøker å etterleve. Alt starter med en tanke. Og du har sikkert, som meg, hatt stunder der du har latt irritasjon, sure miner og negative tanker få slippe til og virkelig godgjøre seg i ditt indre. Der du har latt slike tanker få styre deler av dagen din, eller i verste fall hele dagen din.  De negative tankene, de vonde følelsene og atferden som er forbundet med dette virker nedbrytende og forsurer stemningen, både i deg selv og i dine omgivelser.

Du kan velge tankene dine

For all del, det er jo ikke farlig å tenke negativt noen ganger- ofte kan det bli litt krampaktig dersom du ikke skal få lov til det. Også tenker jeg at det er viktig å la de negative tankene komme frem, slik at du faktisk får mulighet til å ta stilling til dem. Men så er det også opp til deg selv å faktisk velge om du vil fortsette å ha disse tankene, om de har noen nytte for deg eller om du vil snu på tanken i stedet.

Faktisk kan du, hvert eneste øyeblikk av dagen, faktisk velge hva du vil tenke på – og dermed selv bestemme hvordan dagen din skal se ut.

Tankene tiltrekker seg positive og negative hendelser

Jeg har selv opplevd følgende profeti; hvis jeg tenker negativt, opplever jeg også negative ting. Men hvis jeg tenker positivt, er jeg i en positiv følelse og tiltrekker meg positive hendelser. Da har jeg det bra. Da lever jeg i nuet. Og da ser jeg også etter kreativitet, godhet, varme, kjærlighet og skjønnhet i andre.

Men noen ganger er det jo ikke så lett. Og i dag opplevde jeg å virkelig måtte jobbe med meg selv for å ikke la irritasjonen skylle over meg. Noe jeg syns fungerer veldig bra i slike tilfeller er å sette meg ned å bare «se» på tankene, da slipper de faktisk taket etterhvert. For intet er så flyktig som tanken – hver eneste tanke varer jo kun i noen bittesmå øyeblikk.

Svar med noe annet!

En annen strategi jeg har, er å svare med noe annet når jeg får en negativ følelse. For eksempel ved å tenke på hva som faktisk er bra i livet mitt og hva jeg har å være takknemlig for. Eller ved å forestille meg hvordan jeg ønsker å være /hvordan jeg ønsker å ha det en spesiell dato frem i tid. Fra det perspektivet kan jeg gi meg selv et godt råd i den situasjonen jeg befinner meg i akkurat nå.

Det å bruke egne minner fungerer også bra, synes jeg. I disse tilfellene forestiller jeg meg selv en gang jeg for eksempel hadde det skikkelig gøy og var full av glede. Hvordan jeg så ut i ansiktet, hvordan øynene og kroppsspråket mitt utartet seg og hvordan omgivelsene var. Deretter forsøker jeg å velge å bytte ut de negative tankene jeg besitter med følelsen av glede.

Også har jeg en tendens til å søke mening i negative hendelser, da. Når noe negativt inntreffer, forsøker jeg å spørre meg selv: » Hva kan jeg lære av dette, og hva vil jeg ha istedet? »

Alt dette handler om tankens kraft, og mitt mantra i denne sammenheng er:

Fokuser på tanker som gir deg styrke, og ikke på tanker som tapper deg for energi ! 

Har du noen strategier for å snu på tanken? Fortell meg gjerne om dem!

Surelblid

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Hugsmia - Mayka Brevik

Hugsmia er ei smie for modige og energiske bedriftsleiarar som ynskjer seg tid til det viktigaste, slik som nye kreative prosjekt, hobbyar og relasjoner. Hugsmia smir og slagkraftig kommunikasjon for hjarteprosjekta til desse bedriftsleiarane. I smia møter du meg, Mayka Brevik, kommunikasjonsrådgjevar og eksperimentell katalysator med sans for komplekse prosjekt. Bloggen dreier seg om mi eiga reise, for å få tid til det viktigaste, og slik oppnå livskvalitet. For tida går noko av smedarbeidet ut på å leggje om bloggen til nynorsk.

Følg meg!

Legg inn din epost-adresse, så sender jeg deg en varsling når jeg legger ut nye blogginnlegg.

Bli med blant 16 andre abonnenter

Mest populære innlegg og sider
Kategorier
Blogglisten
Blogglisten hits